Sensei Selene og Thomas

Lene og Thomas sammen Doshu Sensei

I Frederiksberg Aikido Klub er den overordnede ledelse og undervisning varetaget af Lene Martine Grotkjær Sensei 6. Dan og Thomas Wessel Hansen Sensei 6. Dan. De har begge titlen Shidoin, hvilket betyder, at de har en godkendt autorisation fra Hombu Dojo i Tokyo og fra Dansk Aikido Forbund som anerkendte aikidoinstruktører.

I 1992 begyndte Lene Sensei og Thomas Sensei begge at træne aikido og fem år senere førte aikidoen dem til det nordlige Japan i Ibaraki regionen, hvor de som uchideshi boede hos deres første japanske Sensei, Morihiro Saito Sensei. Byen hedder Iwama og kan betegnes som aikidoens arnested, hvor O`Sensei - grundlæggerens dojo og aikido-tempel ligger. En uchideshi en fuldtidselev, som bor i dojoen, træner og assisterer sin sensei i daglige gøremål. Desværre døde Morihiro Saito Sensei af kræft i 2002 og Lene og Thomas stoppede med at rejse til Iwama. De rejser fortsat til dojoen i Iwama, men det er ikke længere det samme uden Saito Sensei. I 2004 vælger de i stedet at tage til aikido hovedkvarteret i Tokyo for at fortsætte deres træning hos Doshu Moriteru Ueshiba, som blev deres nye Sensei. 

Thomas har trænet kampsport siden 1974, startede først med judo, boksning og sidenhen jiu-jitsu inden han begyndte at træne aikido. I dag sidder Thomas i bestyrelsen i Dansk Aikido Forbund og har ansvaret for kontakten til hovedkvarteret i Tokyo ifm. gradueringer og er formand i Dansk Takemusu Aikido Forbund som er en af søjlerne under Dansk Aikido Forbund. Derudover sidder Thomas også i Idrætsudvalget i Frederiksberg Idræts Union.


lenethomashombu2

Lene havde mange års erfaring med gymnastik, inden hun begyndte at træne Aikido. Lene er medlem i Dansk Aikido Forbunds gradueringskomité og er pt. den højst graduerede kvinde i Danmark inden for Takemusu Aikido. Gradueringskomitéen repræsenterer ledelsen i Takemusu Aikido som er en af søjlerne under Dansk Aikido Forbund. Dansk Aikido Forbund er den øverste myndighed for de dojoer i Danmark, som kan graduere direkte via hovedkvarteret Hombu Dojo i Tokyo.

Lene Sensei og Thomas Sensei har et indgående kendskab til Japan. Deres mange ophold og rejser til Japan igennem 25 år har ført til en dybere forståelse af landet og kulturen. Lene er ekspert i japansk te, især med fokus på matcha. Lenes mangeårige interesse for japansk grøn te og japanernes generelle te-kultur har gjort hende til en specialist på området. Det vil ikke være en overdrivelse at skrive, at Lene er lidt af en matcha-connaisseur. 

Aikidoen fra Iwama har været kendt i Danmark siden 70erne, men Lene og Thomas har været de første herhjemme, til at introducerer den aikido, som den bliver undervist i Hombu Dojo i Tokyo. I 17 år har de været sotodeshi (fuldtidselev, som bor uden for dojoen) i længere perioder i Tokyo, hvor de har dedikeret sig til træningen som direkte elever under Moriteru Ueshiba. Lene og Thomas rejser hvert år i Japan for at finde inspiration og for at træne i Hombu Dojo hos Doshu Sensei. De tilhører begge tredje generation af Aikido Senseis i Danmark. Efter mere end syv års mesterlære i aikido blev de i 1999 gradueret første gang til Shodan (1. Dan sortbælte) af Morihiro Saito Sensei og i dag er de begge gradueret til Roku-dan (6. Dan sortbælte) af Doshu Moriteru Ueshiba.

De har som de første danske elever fra Hombu Dojo deltaget i opvisningen All Japan Embukai #48 (2010) i Tokyo. "All Japan" er verdens største aikido opvisning i Tokyo hvor alle de Japanske dojoer deltager. Lene og Thomas Sensei lægger begge vægt på, at træningen skal være udviklende og inkluderende. De mener at det er vigtigt, at have en solid basistræning som kan udvikle sig til det som kendetegner aikido bedst, de flydende og cirkulære bevægelser som kan improviseres i det uendelige. De lægger desuden stor vægt på at tilpasse undervisningen, så alle uanset køn, styrke og størrelse kan få glæde af aikidoen.

doshulenethomas

I 2006 valgte de, at tiden var inde til at starte deres egen dojo, baseret på de erfaringer, de havde gjort sig igennem to årtier med træning, undervisning og udlandsophold. Kort efter deres hjemkomst fra Japan i 2007 slog Frederiksberg Aikido Klub dørene op for første gang med hjælp fra venner, Frederiksberg Kommune og Frederiksberg Idræts Union. Aikidoen har bragt Lene og Thomas mange spændende steder hen. Udover at have trænet i O-Senseis gamle dojo, Ibaraki Shibu Dojo i Iwama, og Hombu Dojo i Tokyo, har de også trænet aikido i Rusland, Sverige, Tyskland, Frankrig og Italien.

Lene og Thomas har i mange år samarbejdet med Seidokan Japan Center og i 2006 modtog de begge som et æresbevis det meget velmeriteret Dojo Mon fra Seido Ryu Karate. Hermed findes der tre aikidokaer i hele Danmark (den sidste er Ethan Monnet Weisgard), som siden 1985 har modtaget Seido Ryus æresgrad i karate som kamsportsudøvere uden for karate-systemet.

Praktisk info

Adresse:
Frederiksberg Aikido Klub, Bülowsvejhallen, Bülowsvej 34. 1870 Frederiksberg C

Træningstider:

Mandag 
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Onsdag
17:30 - 18:30 Junior træning
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Søndag 
10:00 - 11:00 Børne træning 
11:00 - 12:00 Unge træning
12:30 - 13.30 Våbentræning (Forbeholdt)

Omklædning
Herre og Dame omklædning på 1.sal. (Husk sandaler eller badetøfler)

Træning
Træning foregår i den lille sal i stueetagen.