Træningsfilosofi

En livsindstilling
tomoe-kamonAikido er en moderne kampkunst forstået på den måde, at konceptet, som er fra 1920'erne, bygger på gamle traditionsrige stilarter, bl.a. daitō-ryū aiki-jūjutsu, som menes at kunne spores tilbage til år 1045 og danner fundamentet for denne "nye" sammensatte stilart, der tilsat en god portion filosofi skaber en træningsform og en livsindstilling, som er udviklende for både kroppen og sindet.

Aikido er ikke blot en kampteknik, men i høj grad også en personlig udviklingsproces, der i vidt omfang er baseret på mesterlære.

Selv om aikido er en "ny" form for budo, er det måske den, der mest trofast har bevaret formålet med budo. Der findes ikke konkurrencer i aikido, og dermed har aikido elimineret hele konceptet med en vinder og en taber - det er ganske enkelt i strid mod filosofien i aikido.

Harmoni frem for konfrontation
Der er ingen ensartet opfattelse af, hvad aikidoens filosofi er i dag. Nogle dojoer er fast forankret i buddhismen, nogle har fokus på trosretningen shinto, mens andre forsøger at være agnostikere, når det kommer til aikidoens religiøse rødder. Men al aikido er baseret på visse principper, udtænkt af O-Sensei, der overordnet set kan betragtes som en slags filosofi. Disse principper omfatter harmonisering snarere end konfrontation med angriberen, at handle beslutsomt og være til stede i øjeblikket, og at lade teknikkerne flyde naturligt ved at være i harmoni med sig selv og omgivelserne.

O-Sensei mente, at en vedvarende udforskning og læring af aikido fremmer ens udvikling som menneske, og som et bedre menneske kan man bidrage til en bedre verden. Kort før sin død sagde O-Sensei: "Aikido er for hele verden. Træn ikke for din egen skyld, men på vegne af hele menneskeheden."

Men aikido er mere end summen af filosofien.

Aikido er en meget hierarkisk struktureret og traditionel kampkunst. Der lægges stor vægt på loyalitet, høflighed og personligt ansvar. Alle arbejder sammen til gavn for fællesskabet. Aikido handler også om uddannelse, ambition, hårdt arbejde, tålmodighed og beslutsomhed.

Ordet "aikido" består af tre tegn:
合 – ai – harmonisering
気 – ki – sind, vilje, og energi
道 – do – vejen eller stien

Læs meget mere om Aikidoens historie - i Japan, Skandinavien og Danmark - i vores Aikipedia

Praktisk info

Adresse:
Frederiksberg Aikido Klub, Bülowsvejhallen, Bülowsvej 34. 1870 Frederiksberg C

Træningstider:

Mandag
18.30 - 19.30: Våbentræning - Fra 6 Kyu.
19.30 - 20.30: Aikido - Kropstræning

Onsdag
19.00 - 20.00: Aikido - Kropstræning
20.00 - 21.00: Våbentræning - Fra 6 Kyu

Fredag
17.30 - 19.30: Aikido - Kropstræning

Søndag
10.00 - 11.00: Børne Aikido
11.00 - 12.00: Aikido
- Kropstræning

Omklædning
Herre og Dame omklædning på 1.sal. (Husk sandaler eller badetøfler)

Træning
Træning foregår i den lille sal i stueetagen.

Pris
Indmeldelse koster 450 kr. (Børn 400 kr.) Det dækker to måneders træning og for voksne, et års medlemskab i Dansk Aikido Forbund. Herefter koster det 200 kroner om måneden at være medlem for både børn og voksen.