Shihan Ulf Evenås

ulf1

Selvom vi har dybe Japanske rødder er det også vigtigt, at nævne vores Nordiske Shihan, Ulf Evenås.

Ulf Evenås Shihan er en historisk nøgleperson i udbredelsen af aikido i Skandinavien.

Ulf Evenås er født den 3. november 1946 i Trollhättan, en lille by ikke langt fra Göteborg i Sverige. Ulf Evenås Shihan har været lærer i over 30 år. Han har en baggrund som uddannelses og udviklings-ansvarlig for konflikthåndtering indenfor kriminalforsorgen. Han er bl.a. uddannet hos FBI Academy og har læst forhandlingsteknik og konflikthåndtering på Harvard University. I 2001 modtog Ulf Evenås Shihan prisen for årets bedste budo-udøver af det Nationale Svenske Budo forbund.

Ulf startede oprindeligt med at træne Kyokushin Karate - men fik interesse for aikido og begyndte at træne aikido i 1968 hos Sensei Carl Hansson i Göteborg.

I 1969 møder Ulf Evenås, Takeji Tomita Sensei som var en tidlig elev af Nishio Shōji Shihan og som senere også var blevet en anerkendt elev af Morihiro Saito Shihan i Iwama. Tomita Sensei var udsendt til Sverige af Hombu Dojo, Aikikai for at udbrede aikidoen i Skandinavien. I påsken 1971 afholder Takeji Tomita Sensei den første ugelange træningslejr i Hindås. Nogle år senere i 1973 rejser Ulf til Iwama for første gang for at træne under Takeji Tomita Sensei´s lærer, Morihiro Saito Shihan og efter adskillige besøg i årene efter, rejser Ulf i 1977 sammen med Morihiro Saito Shihan og den daværende amerikanske top elev, Bruce Klickstein til Sverige for at holde det første Iwama aikido seminar i Skandinavien. Dette var Morihiro Saito Shihan´s første besøg i Europa.

Det er ikke svært, at kunne anerkende, at Ulf Evenås Shihan har været vidne til en historisk udvikling. Det er i dag et faktum, at Ulf Evenås Shihan fra begyndelsen af 1970erne til midten af 80erne blev delagtiggjort i en af de mest spændende perioder i Morihiro Saito Shihan ´s proces og udvikling. Nemlig at samle og kategorisere O`Sensei´s fragmenteret våbensystem til en pædagogiseret og logisk helhed.

Ulf Evenås Shihan besøger Lene og Thomas på Frederiksberg sammen med Keith Olen Barger.

Ulf Evenås Shihan nåede at træne direkte under Morihiro Saito Shihan i 29 år, fra 1973 til 2002. Morihiro Saito Shihan nåede at leve ved O`Sensei´s side i 23 år. Så vi kan med rette sige, at vi her har en betydelig historisk forbindelse til aikidoen fra O`Sensei som den udviklede sig i Iwama fra 1946 til 1969. Det betyder, at vi har en lang tradition i Takemusu Aikido som strækker sig siden 1946, altså i alt 68 år.

Denne overlevering er hjertet i aikidoen fra Iwama og for vores sammenhold i Takemusu Aikido Danmark. Og ikke mindst skal vi værdsætte det historiske perspektiv og indsigt, vi er så heldige at få, når Ulf Evenås Shihan besøger os her i Danmark.  

IAF (International Aikido Federation) promoverer Ulf Evenås Shihan og Christian Tissier Shihan som deres førende Shihans i Europa. Det har på det seneste været demonstreret på World Combat Games i St. Petersburg i 2013 og i Cluj Napoca i Rumænien i 2014. Vi kan være stolte af vores forbindelse til Ulf Evenås Shihan.

Vi ser, at der er mange Sensei´s som præsenterer sig som elever af Morihiro Saito Shihan. Men det er få som Ulf Evenås Shihan som har haft en så tæt relation til Saito Sensei og som er i stand til at formidle de tanker og baggrunde som Saito Sensei havde om hans arbejde med O`Sensei´s tai-jutsu og bukiwaza.

Da Saito Sensei dør i 2002 stod mange elever fra Iwama skolen i en situation, hvor mange var gradueret højere med Iwama grader end med deres Aikikai grader, og i mange tilfælde slet ikke havde Aikikai grader. Morihiro Saito Shihan meddelte kort før hans død, at Iwama Ryu skulle forsone sig med Aikikai i Tokyo og Ulf Evenås Shihan indledte derfor et kæmpe internationalt samarbejde med at få Iwama graderne godkendt og konverteret til Aikikai grader.

Ulf Evenås Shihan sammen med Lene og Thomas

Med indlemmelsen i Aikikai ophører Iwama gradueringerne, men Ulf har fortsat gjort det til sin livsopgave at bevare og undervise de principper som han har lært af Morihiro Saito Shihan. Ulf har indtil i dag undervist over 500 seminarer i 20 lande og i 5 verdensdele. Faktisk siger han selv, at han kun mangler Afrika og Antarktis!. Når Ulf ikke rejser rundt i verden kan man være heldig at finde ham i hans gamle klub i Göteborg. Göteborgs Aikido Klubb er en af Europas ældste aikido klubber. Den er internationalt anerkendt og der kommer tilrejsende fra hele verden for at træne i dojoen.

Ulf er velrenommeret for sin meget stærke og pædagogiske tilgang til Aikidoen og ikke mindst til sin kihon træning (basis træning). Ulf lægger stor vægt på "Riai" relationerne mellem bukiwaza (våben-træning) og tai-jutsu (krops-træning).

Ulf blev tildelt 7. dan af Morihiro Saito Shihan i 2001 og blev selv udnævnt til Shihan i 2007 af Hombu Dojo Aikikai.

Praktisk info

Adresse:
Frederiksberg Aikido Klub, Bülowsvejhallen, Bülowsvej 34. 1870 Frederiksberg C

Træningstider:

Mandag 
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Onsdag
17:30 - 18:30 Junior træning
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Søndag 
10:00 - 11:00 Børne træning 
11:00 - 12:00 Unge træning
12:30 - 13.30 Våbentræning (Forbeholdt)

Omklædning
Herre og Dame omklædning på 1.sal. (Husk sandaler eller badetøfler)

Træning
Træning foregår i den lille sal i stueetagen.