Ryu eller stilart

morihei-ueshiba-morihiro-saito-group-c1955

Selvom Aikido er karakteristisk og meget anderledes end mange andre japanske selvforsvarsformer, er aikidoen i sig selv meget varieret i sin form og stil. Til trods for denne store variation er aikidoen stadig identificerbar, som den blev udviklet af Morihei Ueshiba (O`Sensei).

Man deler udviklingen op i to faser: Aikidoen som den udviklede sig før 2. verdenskrig, og aikidoen som den udviklede sig i efterkrigstiden.

I perioden før 2. verdenskrig var aikidoen stadig på et udviklingsstadie og var endnu ikke helt separeret fra stilarten Daito-ryu aiki-jujutsu. Det gik imidlertid hurtigt med at få sin egen identitet. Da den nationale organisation, Dai Nihon Butokukai forsøgte sig med at standardisere alle de japanske stilarter, blev man enige med repræsentanter fra Ueshiba´s skole om, at man fremover ville refererer til Ueshiba´s jujitsu som aikido.

I tiden før 2. verdenskrig var Aikikai som var ledet af Ueshiba-familien blevet en succesfuld organisation, set i forhold til deres vækst af medlemmer og dens fremtrædende plads i offentligheden. Men det var absolut ikke den nemmeste opstart for organisationen i efterkrigstiden. På grund af forbuddet mod kampsport pålagt af de amerikanske styrker i Japan, blev aikido ikke officielt undervist i Tokyo. Kun en række fremtrædende elever af Ueshiba, herunder Koichi Tohei og Gozo Shioda forblev aktive i formidlingen af aikido. Først en del år senere begyndte Kisshomaru Ueshiba, grundlæggerens søn at genoplive Aikikai-hovedkvarteret i Tokyo.

Fra efterkrigstiden frem til 1980'erne opstod der mange nye aikido-organisationer som udviklede sig parallelt med Aikikai.

De tidligste uafhængige stilarter som dukkede op var Yoshinkan Aikido som blev grundlagt af Gozo Shioda i 1955, Yoseikan aikido som allerede blev påbegyndt af Minoru Mochizuki i 1931 og Shodokan aikido, grundlagt af Kenji Tomiki i 1967. Tilmed Shin'ei Taido som var en stil tæt knyttet til aikido blev grundlagt i 1956 af Noriaki Inoue som var en nevø og førkrigselev af Morihei Ueshiba.

Derfor findes der i dag så mange forskellige stilarter og skoler (Ryu) indenfor aikido, der alle har lighedspunkter, men også er vidt forskellige. Herunder også Nishio Aikido, Hombu Dojo style, Kokusai Aikidō, Tendoryu aikido, Shingu Style, Yamaguchi Style, Shin Shin Toitsu Aikido, Shinshin Aikishuren Kai, Takemusu Aikido m.fl.

Fælles for dem alle er dog at man betragter Morihei Ueshiba som O-Sensei (stor lærer) og som skaberen af aikidoen.

Praktisk info

Adresse:
Frederiksberg Aikido Klub, Bülowsvejhallen, Bülowsvej 34. 1870 Frederiksberg C

Træningstider:

Mandag 
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Onsdag
17:30 - 18:30 Junior træning
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Søndag 
10:00 - 11:00 Børne træning 
11:00 - 12:00 Unge træning
12:30 - 13.30 Våbentræning (Forbeholdt)

Omklædning
Herre og Dame omklædning på 1.sal. (Husk sandaler eller badetøfler)

Træning
Træning foregår i den lille sal i stueetagen.