O`Sensei´s landsted i Iwama

Iwama dojo

(岩間町 Iwama-machi)

Ibaraki Shibu Dojo, O`Senseis hjem og private dojo ligger stadig i byen Iwama som ligger i Nishiibaraki regionen ca. 100 km nordøst for Tokyo.

Iwama er i dag en del af den langt større by, Kasama.

Det var her O`Sensei havde sit lille landsted og dojo - og tilbragte den sidste halvdel af sit liv her. Fra ca. 1942 til 1969 fortsætter O`Sensei med at udvikle sin aikido i Iwama. Det var her at aikidoen som vi kender den blev konsolideret og fik sit udspring til resten af verden som aikidoen fra Iwama.

I årtier har Aikidokaer valfartet til dette sted for at være deshi (elev) i kortere eller længere perioder. Deshi programmet som i sin tid blev oprettet af Saito Sensei eksisterer ikke længere i sin gamle form og i dag bruges dojoen af lokale Senseis udpeget af Aikikai og den tilhørende Aiki Jinja (tempel) bruges ved særlige lejligheder og ceremonier.

I dag underviser Doshu og hans søn Waka-Sensei en enkelt dag om ugen i den gamle dojo.

Hvert år i april måned afholdes "Aiki Shrine Festival" også kaldet Aiki Jinja Rei Taisai i Iwama. Doshu og Shinto-præster (Omoto Kyo Shinto) forestår en ceremoniel hyldest til O`Sensei med efterfølgende opvisning (ho no embu) og frokost (naorai) under træerne ved dojoen. Dette event tiltrækker hvert år ca. 1000 deltagere fra hele verden.

Dojoen er i dag et levende museum hvor der stadigvæk trænes aikido om aftenen. Med et nyoprettet deshi program som ledes af Shihan Hiroshi Isoyama 8. dan - kan man ansøge om at få lov til at være uchi-deshi i en kortere eller længere periode. Det kræver dog en rekommandering fra sin Sensei.

aiki jinja

 

Praktisk info

Adresse:
Frederiksberg Aikido Klub, Bülowsvejhallen, Bülowsvej 34. 1870 Frederiksberg C

Træningstider:

Mandag 
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Onsdag
17:30 - 18:30 Junior træning
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Søndag 
10:00 - 11:00 Børne træning 
11:00 - 12:00 Unge træning
12:30 - 13.30 Våbentræning (Forbeholdt)

Omklædning
Herre og Dame omklædning på 1.sal. (Husk sandaler eller badetøfler)

Træning
Træning foregår i den lille sal i stueetagen.