Hombu Dojo, hovedkvarteret i Tokyo

Hombu dojo

(合気会本部道場, Aikikai Honbu Dōjō) er hovedkvarteret i Tokyo.

Dōjōen er grundlagt af Morihei Ueshiba i April 1931 under navnet Kobukan i Ushigome distriktet i Shinjuku, Tokyo. Den originale Kobukan Dōjō blev revet ned i 1967. Og på grunden opførtes i stedet en 5 etagers bygning som blev indviet den 12. Januar 1968.  I dag ligger Honbu Dōjō i Wakamatsu-cho distriktet i Tokyo. (Efter en ny inddeling af Tokyo´s distrikter). Bygningen rummer 3 træningssale med et samlet areal på 250 tatamier og administrationskontorer.

Hombu Dōjō ledes af Doshu, Moriteru Ueshiba. Resten af staben består af flere shihans og shidoin instruktører. Derudover er der et antal elever som bor og arbejder i Hombu Dojo som uchi-deshi.

Der er undervisning 7 dage om ugen. Doshu har morgen-undervisningen alle hverdage kl. 6.30. Der er i øjeblikket 16 Sensei´s som underviser i løbet af ugen. Heraf er de fleste 7. dan og opefter. De mest prominente Sensei´s er Kobayashi, Yokota, Yasuno, Osawa, Seki og Sugawara.

Den største træningssal (Dōjō) ligger på 3 sal og er på 100 tatami. ( I Japan måler man størrelse på et bolig-areal i tatami og ikke i kvadratmeter) I stueetagen er der en reception og der er omklædning for mænd og kvinder på 2. og 3. sal. De regulære undervisningstimer bliver altid afholdt i den store dōjō på 3. sal. Anden undervisning som begynder-undervisning og specielle timer som f.eks. kvinde-undervisning bliver afholdt i de 2 andre dōjōer.

Begynder-træningen går op til 4. kyu, mellemniveau fra 4. kyu til 1. kyu og avanceret fra 1.kyu og opefter. Undervisning for begynder og mellemniveau afholdes kun i bestemte perioder og med et begrænset deltagerantal. Den regulære undervisning er åben for alle som er medlemmer af Aikikai. Alle kan i teorien tage til Hombu Dojo og træne. Alle som modtager sin 1.dan (første sorte bælte) fra Aikikai bliver automatisk passivt medlem af Hombu Dojo. Alle under 1.dan skal lade sig registrere for at blive medlem. Der er typisk et indmeldelses gebyr (for ikke yudansha) samt et månedligt kontingent som pt. er på kr. 500,-. Hvis man vil deltage i Doshu´s undervisning om morgenen anbefaler vi, at man som minimum er gradueret til 2.kyu. I hombu Dojo bærer mændene ikke hakama, før end de er blevet gradueret til shodan (1.dan). Kvinderne må godt bære hakama som mudansha (elev/hvidt bælte).

aikikai hombu dojo building2

Praktisk info

Adresse:
Frederiksberg Aikido Klub, Bülowsvejhallen, Bülowsvej 34. 1870 Frederiksberg C

Træningstider:

Mandag 
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Onsdag
17:30 - 18:30 Junior træning
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Søndag 
10:00 - 11:00 Børne træning 
11:00 - 12:00 Unge træning
12:30 - 13.30 Våbentræning (Forbeholdt)

Omklædning
Herre og Dame omklædning på 1.sal. (Husk sandaler eller badetøfler)

Træning
Træning foregår i den lille sal i stueetagen.