Bukiwaza, våbensystemet fra IwamaVåbentræning med Ken og Jo er et kapitel for sig selv. Det mest ekstensiverede våbensystem indenfor aikido er kompileret af Morihiro Saito Sensei. Saito Sensei var den eneste af O`Senseis elever til at sætte O`Senseis våben-undervisning i et pædagogisk system

Hidtil have O´Senseis brug af våben i hans undervisning været sporadisk og så avanceret, at stort set ingen kunne følge med. Saito Sensei´s bukiwaza består af en række våbenserier med henholdsvis en stav (Jo) og et træsværd (Ken).

Mange af disse serier er i kata form (step-by-step). Formålet med disse øvelser i dag er, at eleven lærer om bevægelsernes harmonisering, afstand og tyngde. Bukiwaza og Aikido er forbundet som to sider af den samme mønt.

I dens dualitet oplever man, at det man lærer i bukiwaza transcendere til ens Tai-jutsu (kropsteknik) og vice versa.

Saito Sensei sagde at bukiwaza er hanmi (grundlæggende fodstilling) og at hanmi er Aikido.

Der hersker dog fortsat en uenighed mellem udøvere af Iwama aikido og Aikikai´s generelle holdning til våben.

Traditionalisterne indefor Iwama hævder, at våben er fundamentet til Aikido og på den anden side er der den nuværende Doshu som deler sin fars, Kisshomaru´s holdning om, af kropsteknikker er fundamentet til Aikido. Aikikai anerkender, at der er våben i aikido og at man sagtens kan forfølge våbentræningen hvis man er interesseret. Men de mener ikke, at der er et historisk belæg for at insistere på, at våben er grundlaget for aikido.

Sensei, Shoji Nishio (1927-2005), som danner grundlaget for en anden af de store aikido retninger i Danmark har i et interview fra 1984 til Aiki-journal fortalt hvordan Saito Sensei var den eneste som kunne videreføre O`Senseis bukiwaza som den originalt så ud da den blev praktiseret i Iwama.

Sensei Shoji Nishio var også en elev af O`Sensei (fra 1951-1969), men valgte at inkorporerer andre elementer såsom Judo, Karate, Iaido (kunsten at trække det japanske sværd) og Jojutsu i hans fortolkning af aikidoen. På den måde er der i Aikido mange retninger og Senseis som i deres overlevering fra O`Sensei har et divergerende forhold til våbentræning.

Ifølge Morihiro Saito Sensei er grundlaget for alle kropsteknikker og våben-teknikker en beherskelse af den grundlæggende aikido holdning (Hanmi) som specielt kommer til udtryk i våbentræningen.

Som nævnt tidligere så brugte O`Sensei sine sidste fireogtyve år efter krigen i Iwama hvor han udviklede sin aikido sammen med våben teknikker. Så man kan med rette sige, at Iwama stilen er ca. 20 år yngre end Hombu stilen.

I Frederiksberg aikido klub træner vi bukiwaza (våben træning) som vi har lært det af Saito Sensei.

Praktisk info

Adresse:
Frederiksberg Aikido Klub, Bülowsvejhallen, Bülowsvej 34. 1870 Frederiksberg C

Træningstider:

Mandag 
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Onsdag
17:30 - 18:30 Junior træning
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Søndag 
10:00 - 11:00 Børne træning 
11:00 - 12:00 Unge træning
12:30 - 13.30 Våbentræning (Forbeholdt)

Omklædning
Herre og Dame omklædning på 1.sal. (Husk sandaler eller badetøfler)

Træning
Træning foregår i den lille sal i stueetagen.