Aikidoen kommer til Danmark

Historien om Aikidoens indtog i Danmark kører ad flere forskellige spor. Det kunne være nærliggende, udelukkende at beskrive vores egen historie. Men når vi i korte tilbageblik også kikker på en parallel aikido udvikling i Danmark - er det fordi vores historie er forbundet igennem vigtige fælles historiske personer. 

Aikidoen kommer til Europa

Aikidoen begyndte at sprede sig i Europa i 1950erne og nogenlunde på samme tid kom aikidoen til Sverige og Danmark i begyndelsen af 1960erne.

I 1970erne opstår der to grupperinger i Danmark. Den ene er influeret af Toshikazu Ichimura sensei og den anden af Takeji Tomita Sensei. Både Tomita og Ichimura var i 70erne en ny generation instruktører udsendt fra Hombu Dojo i Tokyo for at undervise og sprede kendskabet til aikidoen i Europa.

Vores historie om Takemusu Aikido starter omkring 1960erne i Budokan, der lå på Amagertorv 25 i København, hvor Bent Jacobsen Sensei og Niels Bødker Sensei var begyndt at tage Aikido ind i deres undervisning, muligvis inspireret af Tamura Nobuyoshi eller Tada Hiroshi som var blevet udpeget af Aikikai til at repræsenterer aikido i Europa i 1960erne.

Ulf Evenås i opvisning sammen med Tomita Sensei

I sommeren 1973 får Budokan besøg af Gunilla (efternavnet er gået tabt for red.) fra Göteborg´s Aikido Klub. Gunilla deltog i den almindelige træning og fortalte efterfølgende, at der i oktober samme år ville være en træningslejr i Göteborg´s aikido klub, hvor den Japanske Takeji Tomita Sensei ville undervise og hun inviterede Bent Jacobsen og hans elever med til lejren.

Takeji Tomita Sensei var en tidlig elev af Nishio Shōji Shihan fra Hombu Dojo og som senere også var blevet en anerkendt elev af Morihiro Saito Shihan fra Iwama.

Det blev kun to af Bent Jacobsens aikido elever, Torben Krisbaum og Keith Olen Barger som tog imod invitationen og rejste med toget til Göteborg.

Det var første gang, at der var Danskere med på en af deres træningslejre og derfor var det nærliggende, at der blev arrangeret et møde med Takeji Tomita Sensei - hvor også Tomita´s mest fremtrædende elever, Ulf Evenås og Lars-Göran Andersson var med.

Da Ulf Evenås var den som bedst forstod Dansk blev det automatisk ham som skulle oversætte mellem Takeji Tomita Sensei og danskerne.

Takeji Tomita Sensei kunne godt se sit eget potentiale i en udvidelse mod syd for Sverige, men han havde så umådeligt svært ved at forstå Dansk og ikke mindst at han skulle forholde sig til de kulturelle forskelle.

Den Svenske forbindelse

Derfor udpegede Takeji Tomita Sensei, Ulf til at være "liaison de affair", altså at være kontaktled mellem ham og den danske delegation. Den første opgave for Ulf var at lære danskerne den etikette som var praksis inden for Aikido. Det var måske ikke det nemmeste for Tomita Sensei da Aikidoen i Danmark var godt forankret i en socialistisk kultur med en flad ledelsesstruktur.

Tomita Sensei laver opvisning i KøbenhavnEfterhånden gjorde Ulf det så godt, at Tomita Sensei langsomt blev mere åben og interesseret i danskerne og langsomt, men stødt blev de sproglige barrierer mindre og kommunikationen kunne nu foregår direkte til Tomita Sensei.
Ingen længe var fundamentet lagt til at opstarte den første selvstændige aikido klub under Tomita Sensei i Danmark.

De første klubber i Danmark

I 1975 starter Torben Krisbaum, Keith Olen Barger og en tredje - Torben Dyrberg, Københavns Aikido Klub i Idrætshuset på Østerbro i København. På det tidspunkt var det ikke tilladt, at magthavere såsom politibetjente og militærfolk at træne aikido i klubben. Det var imod hele den socialistiske ide og filosofien i aikido om fred på jorden.

På nogenlunde på samme tidspunkt er der også en anden aikido udvikling i gang i Danmark.

I slutningen 60erne var Leif Lyngård Nielsen en sømand som endte i Yokohama og begyndte her at træne karate og aikido. I midten af 70erne kommer Leif hjem fra Japan som den højst graduerede indenfor Aikido i Danmark og påbegynder arbejdet med at åbne hans egen dojo i Willemoesgade i København. Leif får hjælp fra Keith Olen Barger som i 1976 som for en tid har meldt sig ud af Københavns Aikido Klub. I 1988 stifter Leif Lynggard Nielsen, Danish Aikikai som bliver en ny organisation i Danmark under Sensei Toshikazu Ichimura.

Ichimura Sensei rejste hjem til Japan igen i 1986 og stoppede helt med at undervise i Aikido og Leif Lyngård Nielsen valgte derfor at kontakte Ichimuras lærer, Shoji Nishio Shihan som forblev deres inspiration helt frem til Nishio Shihan´s død i marts 2005.Keith Olen Barger Sensei (Øverst til højre) sammen med elever

Det gik ikke meget nemmere med vores gruppe i Danmark. Det vil ikke være en overdrivelse at sige, at der var gnidninger mellem Tomita Sensei og hans elever. I 1992 på et sommer seminar med Tomita´s lærer, Morihiro Saito Shihan på Fulgsøcentret i Jylland, vælger Tomita Sensei at trække sig efter nogle uoverensstemmelser. Grunden til bruddet er at Tomita Sensei er meget dominerende og ønsker reelt set ikke at graduerer selv de dygtigste af hans elever.Vi kan i dag kun gisne om årsagen var at Tomita Sensei ikke ville styrke konkurrencen imod ham selv.

Tomita´s lærer, Morihiro Saito Shihan er mildest talt ikke begejstret for den måde, Tomita har varetaget gradueringerne i Skandinavien på. Tomita Sensei vælger derfor at forlade seminaret og en række fremtrædende europæiske og skandinaviske Senseis vælger derfor at træne direkte under Morihiro Saito Sensei. De vælger at lade sig graduerer direkte under Saito Sensei og kalder det for Iwama Ryu. (Skolen fra Iwama)

Iwama Ryu

I den efterfølgende periode rejser der sig en europæisk organisation af klubber under Saito Sensei, som nu betegner sig selv som Iwama Ryu. Keith Olen Barger er i mellemtiden kommet tilbage til Københavns Aikido Klub i 1978 efter at have trænet Aikido i Göteborg i nogle år. I slutningen af 80erne og i starten af 90erne oplever Københavns Aikido Klub en kolossal fremgang og nærmest dominerer aikido udviklingen i Danmark. Iwama Ryu får et stærkt fodfæste i Europa og især i de skandinaviske lande.

En organisation i opløsning

Da Saito Sensei dør i 2002 må der nødvendigvis ske nogle omstruktureringer. Man forsøger at finde en afløser for Saito Sensei i hans række af fremtrædende Japanske elever. Politiske og halvhjertede forsøg viser sig ikke at være holdbare i længden.

Den organisation som var opbygget omkring Saito Sensei´s Iwama Ryu - var i opbrud. Personlige og nationale interesser stod på spil. Med Ulf Evenås i spidsen, vælger en stor del af grupperingen i Skandinavien, at følge Saito Sensei´s sidste ønske, nemlig at forene sig med hovedorganisationen Aikikai. Med indlemmelsen i Aikikai ophører også Iwama Ryu gradueringerne. Navnet Iwama Ryu bliver udfaset og det lidt mere politisk korrekte, Takemusu Aikido bliver betegnelsen for den gruppe som nu træner aikidoen fra Iwama i Aikikai regi.

Praktisk info

Adresse:
Frederiksberg Aikido Klub, Bülowsvejhallen, Bülowsvej 34. 1870 Frederiksberg C

Træningstider:

Mandag 
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Onsdag
17:30 - 18:30 Junior træning
18:30 - 20:00 Avanceret træning
20:15 - 21:15 Basis træning (Begynder)

Søndag 
11:00 - 12:00 Unge træning
12:30 - 13.30 Basis træning (Begynder)

Omklædning
Herre og Dame omklædning på 1.sal. (Husk sandaler eller badetøfler)

Træning
Træning foregår i den lille sal i stueetagen.